B&B Deventer

de Worp

De stad Deventer

Het centrum is bekend om zijn middeleeuwse centrum, maar natuurlijk ook om het Charles Dickens festival, Deventer op Stelten en het jaarlijkse boekenmarkt (grootste van Europa). Ook lopen er een aantal wandel- en fietsroutes door en langs Deventer, zoals de Hanze en de IJsselroute, het Marskramer en Hanzestedenpad.

Deventer evenementen
Enkele keren per jaar is Deventer extra gastvrij: tijdens de grote evenementen. De Deventer Zomerkermis’ (de eerste week van juni), het Internationale straattheater festival ‘Deventer op Stelten’(drie dagen in juli) en natuurlijk ‘De Deventer Boekenmarkt (altijd de eerste zondag van augustus). Het Humorfestival en natuurlijk de Deventer Kerststad met het Dickens Festijn.

 

 

 

 

 

Een stukje geschiedenis
Deventer: Hanzestad aan de rivier de IJssel. Een stad aan een rivier heeft iets levendigs. De Hanze was in de late middeleeuwen een bloeiend verbond van steden en kooplieden in het Noordzee- en Oostzeegebied. Tijdens de reizen proefden de kooplieden uiteraard van elkaars keuken en zo werden culinaire ideeën uitgewisseld en thuis toegepast. Maar ook in een recenter verleden stond Deventer open voor culturele en culinaire invloeden uit andere landen en continenten. En zo is Deventer dan ook een stad geworden die je moet proeven. Zowel letterlijk als figuurlijk. Een bezoek aan onze stad is dan ook eigenlijk niet compleet zonder er gegeten te hebben. Gelukkig heeft Deventer wat dat betreft veel te bieden. Van uitgebreid dineren tot een ‘Hanzepotje’. Van de Franse keuken tot Oosterse en Oriëntaalse menu’s, en van een bijzonder belegd broodje als lunch tot een ‘dagmenu’.

Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het oudste stenen woonhuis van ons land in Deventer staat. Deventer is tevens een prominente Hanzestad. Tijdens de middeleeuwen kwamen er kooplieden uit geheel Europa, om deel te nemen aan de jaarmarkten. In deze periode is de huidige binnenstad ontstaan. Er zijn dan ook nog tal van monumenten die herinneren aan de Hanze.

Naast historische gebouwen kunt u tevens genieten van de musea of hedendaagse architectuur. Genoeg te zien dus!